Прес-центр18 липня 2018, 14:07

Освітні центри «Донбас-Україна» запрошують абітурієнтів з непідконтрольних територій та «лінії розмежування»

Про проміжні результати вступної кампанії абітурієнтів з непідконтрольній українській владі території області, «лінії розмежування» та навчання вчителів інноваційним STEM/STrEAМ методикам, сьогодні, 18 липня, розповіли під час конференції, яка відбулась в облдержадміністрації.

Спікерами виступили заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, в. о. ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова,  в. о. директора Департаменту вищої освіти – завідувач сектору переміщених ВНЗ Міністерства освіти та науки України Світлана Кретович та директор Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Ольга Лішик зазначила, що триває вступна кампанія до закладів вищої освіти. «У центрах «Донбас-Україна» йде робота досить активно. Сьогодні за консультацією звернулося 408 осіб. Вважаю, що ця кампанія буде успішною та запевняю, що всі гарантовані державою умови будуть виконані. А саме: проживання у гуртожитку, стипендія та відповідні соціальні виплати. Я закликаю всіх дітей, які ще мають шанс приїхати і здати документи – зробити вибір навчатися в українських закладах освіти».

Під час конференції в. о. ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова ознайомила присутніх з презентацією нового литовсько-українського проекту «Освіту – кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей».

Так, розпочались навчання вчителів Луганської області з інноваційними STEM/STrEAМ методиками, проектним менеджментом та фандрейзингом, проведено тренінг «Освіту – кожному! Open GREEN STrEAM» у Міжнародній зеленій школі у с. Космач на Івано-Франківщині.

Вже 30 освітян з Донецької і Луганської областей перейняли унікальний досвід поєднання науки з традиційним мистецтвом, зеленими цінностями, ознайомилися з освітніми інноваційними кейсами країн ЄС, України, інших країн світу. А також дізналися, як навчити учнів робототехніці, інжинірингу, 3D-моделюванню за допомогою некоштовних матеріалів.

«Відтепер інноваційні підходи у створенні освітнього простору та його змістовному наповненні учасники тренінгу можуть застосовувати у своїх школах в Очеретиному, Рубіжному, Краматорську й поширювати отриманий досвід завдяки литовсько-українському проекту у своїх школах. Наступний тренінг відбудеться у вересні цього року у м. Рубіжне Луганської області», – зазначила Ірина Жданова.

Також під час заходу було презентовано відеоінструкцію для абітурієнтів зі сходу України створено за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні.

У свою чергу, в. о. директора Департаменту вищої освіти – завідувач сектору переміщених ВНЗ Міністерства освіти та науки України Світлана Кретович наголосила, що всі українські випускники, незалежно від місця навчання, мають рівні права на здобуття освіти. Вона подякувала працівникам Освітніх центрів за їх величезну роботу, що проводиться для учнів з непідконтрольній українській владі території Луганської області та, які проживають уздовж лінії розмежування.

Нагадаємо, що вже третій рік поспіль Освітні центри «Донбас-Україна» працюють на базі вищої освіти у Кремінній, Лисичанську, Рубіжному, Старобільську та Сєвєродонецьку.