Прес-центр17 травня 2022, 14:05

Президент підписав Закон про заборону діяльності проросійських партій в Україні

14 травня Президент підписав Закон № 2243-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій» (реєстр. № 7172-1).
Відповідний документ Верховна Рада ухвалила 3 травня.

Законом розширено перелік підстав для заборони (примусового розпуску, ліквідації) політичних партій. Зокрема передбачено, що утворення і діяльність політичних партій забороняється, якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на:
- виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації та/або Республіки Білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;

- глорифікацію, виправдання дій та/або бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань Російської Федерації, незаконних збройних формувань, банд, найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих, та/або фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи та інші структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі люди» тощо.

Змінами у законодавстві також передбачено, що у разі заборони судом політичної партії, яка сформувала у Верховній Раді депутатську фракцію, така депутатська фракція після набрання судовим рішенням про заборону політичної партії законної сили оголошується Головою Верховної Ради України розпущеною, а у разі затвердження Президентом України рішення Ради національної безпеки і оборони України про зупинення діяльності політичної партії, яка сформувала у Верховній Раді депутатську фракцію, діяльність такої депутатської фракції зупиняється з моменту оголошення про це Головою Верховної Ради України, а народні депутати, які входять до складу такої депутатської фракції, є позафракційними. Зупинення діяльності депутатської фракції має наслідком зупинення її прав.

У разі заборони політичної партії майно, кошти та інші активи політичної партії, її організацій, первинних осередків та інших структурних утворень переходять у власність держави.

Право звернутися з адміністративним позовом про заборону політичної партії надано Міністерству юстиції України.

Адміністративні справи, розглядатимуться як судом першої інстанції Шостим апеляційним адміністративним судом (Апеляційний адміністративний суд в апеляційному окрузі, що включає місто Київ).

В умовах воєнного стану адміністративні справи про заборону політичної партії як суду першої інстанції підсудні апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Львів (Восьмий апеляційний адміністративний суд).