Прес-центр24 липня 2018, 15:07

Санітарно-епідеміологічний стан в закладах відпочинку та оздоровлення дітей добрий, – брифінг

В облдержадміністрації відбувся брифінг для ЗМІ, присвячений профілактиці захворювань сезонного характеру та санітарно-епідеміологічній ситуації в області.

Заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Володимир Єсипов зазначив, що з настанням теплої пори року, влітку та восени, зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

В Україні на кінець червня 2018 року зареєстровано 502 спалахи цих інфекційних захворювань, а це більш ніж у п’ять разів перевищує показники аналогічного періоду минулого року.

У той же час, як наголосив заступник директора Державної установи «Луганський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Володимир Жданов, в області у першому півріччі поточного року захворюваність гострими кишковими інфекціями на 21 % знизилась, у порівняні з цими ж місяцями 2017 року. Було зафіксовано 671 випадок.

Увага завжди приділяється установам, у яких знаходиться велика кількість дітей. Влітку це, насамперед, центри оздоровлення та відпочинку дітей.

Володимир Єсипов доповів, що сьогодні на території області функціонують сім дитячих закладів оздоровлення, де державний санітарно-епідеміологічний нагляд здійснює Держпродспоживслужба, та які були відкрити в установленому порядку.

Під час моніторингових візитів, обстеження закладів оздоровлення фахівцями Головного управління служби, порушень санітарних норм та правил не встановлено. Усе відповідає законодавчим нормам.  

Так, наприклад, у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Зоря», що у Кремінній, за першу зміну відпочивало 323 дитини. Харчоблок працював у штатному режимі, його персонал пройшов медогляд й був охоплений профілактичним щепленням. Фахівцям Держпродспоживслужби був представлений акт перевірки теплового, холодильного обладнання, проведені ревізія та дезінфекція водопроводу, надані результати дослідження води. В центрі працюють педіатр та фельдшери, медкабінет повністю відповідає нормативам тощо.

Володимир Єсипов виразив упевненість, що друга та третя зміни в оздоровчих дитячих центрах відбудуться у нормальному режимі, без форсмажорних ситуацій.

Також він порадив усім дотримуватися звичайних правил санітарної гігієни та не купувати продуктів на стихійних ринках.