Прес-центр5 травня 2022, 17:05

Сергій Гайдай: ще тиждень, і держава налагодить нову схему поставки палива, проблему із дефіцитом вирішимо

Проблеми з наявністю бензину і дизельного палива на АЗС і цінами на них виникли у всіх, а не в окремих категорій громадян. Це не штучний дефіцит, а наслідок вторгнення російської федерації в Україну, – підкреслює начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«В умовах війни і, відповідно, окупації деяких територій, заблоковані майже всі маршрути поставки палива. Влада у Києві налагоджує нові логістичні схеми, спрямовані на співпрацю з Європейським Союзом. На це потрібен час, та ми бачимо зацікавленість обох сторін у співробітництві. Упевнений, ще тиждень, і держава налагодить нову схему поставки, проблему із дефіцитом вирішимо».

Він закликав водіїв і бізнес-середовище із порозумінням ставитися до ситуації, що склалася унаслідок дій агресора. Російська армія завдає ракетних ударів по нафтосховищах, б’є артилерією по базах і АЗС, руйнуючи всю паливну інфраструктуру. Це стосується і ситуації навколо нафтопереробного заводу у Кременчуці, зупинка якого після ракетного удару 24 квітня мала значний вплив на існуючу проблему.

А що відбувається на Луганщині – багато хто бачив із власного вікна чи стрічки новин. Жодної вцілілої заправної станції, складу з паливом, смертельна загроза при його транспортуванні. Росіяни навіть вгатили по Лисичанському НПЗ, де були лише залишки нафтопродуктів.

«Війна внесла негативні зміни у всі сфери життя, і ринок палива не є винятком. Особливо коли заблоковані морські порти, що ускладнює доставку. Втім, вже є надійні домовленості із новими постачальниками. Зараз напрацьовуються механізми щодо балансу між інтересами споживача і трейдера – конкурентоспроможна ціна на для кожної зі сторін. Звісно, в умовах війни деякого подорожчання не запобігти. Важливо зробити так, щоб у постачальника існував не обов’язок доставки, а власний інтерес, при цьому ціни залишалися сприятливими для кожного», – наголосив очільник Луганщини Сергій Гайдай.

Начальник обласної військової адміністрації також звернувся до водіїв із проханням більш дбайливо ставитися до споживання палива, утримуватись від необов’язкових поїздок, пам’ятаючи, що у держави є необхідність першочергово забезпечувати їм рятувальні служби, медиків, поліцію, військових – тих, хто щодня протидіє російській агресії та надає допомогу українцям.