Прес-центр30 травня 2017, 16:05

Талановита молодь представила Луганщину на Всеукраїнському фестивалі шістдесятників та дисидентського руху

Міжнародний центр дитячої наукової творчості «MANLAB.CAMP» у Пущі-Водиці гостинно приймав 38 найкращих учнів 6-10-х класів з усієї України, яких було попередньо відібрано до участі у Всеукраїнському молодіжно-підлітковому фестивалі шістдесятників та дисидентського руху із 90 поданих заявок.

Серед них була й талановита молодь Луганщини: учениці 8-го класу середньої загальноосвітньої школи №1 м. Сєвєродонецька Юлія Пасічник та Анна Погорєлова, а також учениця 9-го класу Лисичанської спеціалізованої школи №8 Ольга Керносенко.

Разом з усіма вони мали можливість прослухати інтерактивні лекції «Митці-шістдесятники» викладача Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури, мистецтвознавця Ольги Балашової, «Рух опору та культурна дипломатія» завідувача сектору культурної політики Національного інституту стратегічних досліджень Оксани Розумної та ін.

Із модератором Тетяною Срібною хлопці та дівчата взяли участь у квест-іграх «Хто такі шістдесятники та дисиденти?» і «Київ шістдесятників та дисидентів», а також у брифінгу«Презентація події». Крім того, учасники заходу прослухали тематичний концерт «Співана поезія шістдесятників» у виконанні Тараса Компаніченка та гурту «Хорея Козацька».

Із задоволенням школярі відвідали Музей самвидаву, який розмістився у приміщенні видавництва «Смолоскип», а також Музей шістдесятництва, де підлітки ознайомилися з рукописами, фотографіями, особистими речами найвідоміших шістдесятників.

Вражені вони були й від зустрічі з шістдесятниками, членами Української Гельсінської групи Василем Огієнком – розповсюджувачем самвидаву, публіцистом, а також із журналістом за освітою Олесем Шевченком. Зазначимо, що свого часу пан Олесь організовував студентські мітинги проти дискримінації української мови, розповсюджував самвидав.

Зустрілася молодь і з сином Василя Стуса, директором Національного музею Тараса Шевченка Дмитром Стусом.

Досвід роботи у команді та інтерактивна подача матеріалу фестивалю приємно вразили усіх учасників. Для подальшого вивчення дисидентського руху вони, окрім сертифікатів, отримали у подарунок енциклопедичні довідники «Рух опору в Україні 1960–1990 рр.»