Прес-центр3 липня 2018, 13:07

В області посилять заходи з профілактики сказу

Про це йшлося сьогодні, 3 липня, на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луганській обласній державній адміністрації.

Його провів голова комісії, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Доповідаючи про епізоотичну ситуацію зі сказу тварин і порушуючи питання посилення заходів з профілактики та недопущення розповсюдження хвороби територією області, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області, заступник голови комісії Ріта Холоденко зауважила, що з початку року захворіли та загинули від сказу 42 тварини, що в два рази більше ніж за аналогічний період 2017 року.

Занепокоєння викликає кількість випадків захворювань на сказ у Лисичанську (9), Станично-Луганському (7), Сватівському (6) та Біловодському (5) районах. Основним джерелом вірусу сказу є хворі на сказ дикі та безпритульні тварини. Негативний вплив має збільшення кількості  безпритульних тварин.

За рішенням комісії від 19 жовтня 2017 року на територіях мисливських угідь області було організовано відстріл хижих  тварин.

Згідно з планом протиепізоотичних заходів у 2018 році в області щеплено проти сказу 11407 голів великої та 1043 голови дрібної рогатої худоби, 11442 собаки, 9642 коти, 39 коней.

Спікер наголосила, що відповідно до чинного законодавства,  обов’язки із захисту населення від інфекційних захворювань, у тому числі сказу, та регулювання численності безпритульних тварин покладені виключено на органи місцевого самоврядування.

Однак, обов’язки по створенню безпечного для людини середовища на місцях вирішуються незадовільно.                     

За даними лабораторного центру МОЗ України у Луганській області, протягом минулого року від укусів тварин постраждала та звернулася за антирабічною допомогою 1341 особа, з яких 944 особам призначено щеплення проти сказу. Загальна кількість безпритульних тварин, які напали на людей у 2017 році, склала 563 тварини, у тому числі 17 тварин хворіли на сказ.

На засіданні зазначили, що робота зі створення в області Регіонального притулку для безпритульних тварин в м. Сєверодонецьку розпочата відповідно до протоколу засідання ДНПК при Луганській облдержадміністрації від 21.04.2016 № 3 та неодноразово розглядалася на декількох рівнях. Проте фінансування Програми будівництва регіонального притулку в міському бюджеті на 2018 рік не передбачено.

Крім того, про проблемні питання та проведені заходи з регуляції безпритульних тварин доповіли представники Сєвєродонецька, Рубіжного та Лисичанська.

Тож, за підсумками засідання, серед низки рішень, прийнято проведення на базі Сєвєродонецької міської ради спільної робочої наради з запрошенням представників Лисичанської та Рубіжанської міськрад, на якій обговорять питання по створенню та утриманню міжміського притулку для тварин.

Також буде проведено розрахунок та ініційовано виділення необхідної кількості вакцини для проведення імунізації диких м’ясоїдних тварин в лісомисливських господарствах та навколо населених пунктів Луганської області. До командування ОТУ «Північ» направлять звернення щодо надання дозволу для проведення на території мисливських угідь Луганської області кампанії з імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу.