Прес-центр5 травня 2017, 16:05

В області відбувся місячник з упорядкування об’єктів культурної спадщини

Протягом місяця, з 27 березня до 27 квітня, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації - керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза у містах та районах області було проведено обласний місячник з упорядкування об'єктів культурної спадщини.

 

За цей час здійснено поточні ремонти (очищено, поштукатурено скульптури і постаменти, вимито меморіальні плити на братських могилах радянських воїнів; проведено цементні, малярні роботи), упорядковано прилеглу територію та поновлено клумби з квітами.

 

Окрім цього, у Біловодському районі встановлено чотири садових лавки та здійснено реставрацію постаменту на братській могилі радянських воїнів у селі Семикозівка. Встановлено гранітний обеліск та облаштовано гранітною плиткою постамент на братській могилі радянських воїнів у селі Новоолександрівка, проведено ремонт східців на Пам’ятнику учасникам Біловодського збройного повстання у смт Біловодську.

 

У Кремінському районі, на братській могилі радянських воїнів та пам’ятному знаку на честь воїнів односельців у селі Варварівці проведено частковий ремонт сходинок та плит, тривають ремонтні роботи пам’ятника воїнам-односельцям у селі Залимані. Пам’ятник братської могили радянських воїнів у Кремінній знаходиться у незадовільному стані. Наразі вже подано заяву щодо надання дозволу на проведення ремонтних робіт на пам’ятці.

 

У Сватівському районі, на братській могилі радянських воїнів у селі Мілуватка та Меморіалі Пам’яті, Слави та Скорботи у місті Сватове проводиться капітальний ремонт.

 

У Станично-Луганському районі проводиться косметичний ремонт на братських могилах радянських воїнів та пам’ятниках воїнам-односельцям у селах Широкому, Нижньотеплому та Теплому.

 

Загалом протягом місяця було упорядковано 431 пам'ятник історії та 17 – монументального мистецтва, із них 406 об’єктів, присвячених подіям Другої світової війни.

 

Особливе занепокоєння викликає стан пам’ятки національного значення – меморіального комплексу «Україна-визволителям» у смт Мілове.

 

На цей час меморіальний комплекс знаходиться у критичному стані та потребує капітального ремонту, оскільки від дня створення на пам’ятці за браком коштів проводилися лише поточні ремонтні роботи.

 

Зважаючи на це, у Програмі економічного та соціального розвитку Луганської області на 2017 рік передбачено виділення коштів з обласного бюджету на виготовлення науково-проектної документації щодо відновлення цього меморіального комплексу.