Прес-центр11 травня 2022, 16:05

В Україні знову можна купувати та продавати нерухомість

На певній частині території України відновлений доступ до державних реєстрів, а також визначені особливості їх функціонування та провадження нотаріальних дій в умовах воєнного стану.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 року № 480 нотаріусам відновлене право:

- посвідчувати договори купівлі-продажу, поділу майна, іпотеки, позички, оренди, відчуження цінних паперів та корпоративних прав, договори про відступлення права вимоги, а також спадкові договори;
- посвідчувати довіреності на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа;
- засвідчувати справжність підпису на актах приймання-передачі частки у статутному капіталі юридичної особи;
- видавати свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя, про придбання майна з прилюдних торгів.

Право вчиняти вказані вище нотаріальні дії наразі мають не всі нотаріуси, а лише ті, що включені до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

При цьому, окремі нотаріуси, включені до переліку із застереженням про заборону вчинення ними окремих нотаріальних дій, мають право вчиняти виключно нотаріальні дії щодо цінного майна, на які не поширюються такі застереження.

Нагадаємо, що у зв’язку із введенням воєнного стану робота реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, була зупинена задля безпеки та захисту даних.