Прес-центр22 квітня 2022, 16:04

Захист бізнесу: під час воєнного стану строки позовної давності подовжуються на строк дії воєнного стану

Інформуємо про зміни в законодавстві, спрямовані на захист бізнесу під час воєнного стану.

Так, на період дії в Україні воєнного стану строки позовної давності, як загальної, так і спеціальної, визначені Цивільним кодексом України, продовжуються на строк дії воєнного стану.

Ліцензії на виробництво та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виробництво, зберігання оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання оптової та роздрібної торгівлі пальним, щодо яких не сплачено черговий платіж або закінчився термін їх дії, вважаються чинними. Такі платежі мають бути здійснені протягом 30 днів після припинення воєнного стану.

Дозволяється імпорт та реалізація тютюнових виробів за визначеними кодами з маркуванням відповідно до вимог країни члена ЄС – виробника такої продукції без додержання вимог до маркування за українським законодавством. Їх обіг можливий протягом трьох місяців після припинення воєнного стану.

Штрафи за порушення вимог щодо медичного попередження споживачів виробів для куріння та вимоги до упакування, не застосовуються до таких товарів.

Санкції за порушення вимог щодо застосування РРО не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.