Прес-центр21 квітня 2022, 12:04

Захист бізнесу: зміни до банківського, кредитного законодавства та законодавства щодо протидії відмиванню доходів

Ці зміни передбачені  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-ІХ.

Зокрема, банкам заборонено видавати банкові кредити.

На період дії воєнного стану, а також протягом чотирьох місяців після його припинення, НБУ не має права віднести банк до категорії проблемних, якщо він протягом 30 днів поспіль допустив порушення мінімального нормативу достатності капіталу або нормативи ліквідності.

На період дії воєнного стану, а також протягом шести місяців після його припинення, НБУ не має права віднести банк до категорії неплатоспроможних у разі зменшення нормативу достатності регулятивного капіталу та/або нормативу достатності основного капіталу на 50 і більше % від мінімального рівня.

Спрощено вимоги до фінмоніторингу – банк не встановлює джерела походження коштів при їх внесенні фізичною особою готівкою на власний рахунок, якщо розмір відповідає порогам, якщо відсутні документи. У такому разі, за цими коштами не можуть бути здійснені видаткові операції, зокрема, їх переказ та видача в готівковій формі, крім як переказу на рахунки НБУ для підтримки ЗСУ та/або гуманітарної допомоги. Після скасування воєнного стану, банк може поновити видаткові операції після встановлення джерела походження раніше внесених коштів.

На період дії воєнного стану, а також протягом 30 днів після його завершення, боржник за споживчим кредитом звільняється від відповідальності у разі заборгованості, в тому числі, щодо обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку та інші платежі за невиконання зобов’язань зі сплати за кредитом.

Забороняється збільшення процентної ставки за користування споживчим кредитом у разі невиконання боржником зобов’язань за договором. Нарахована з 24 лютого 2022 року неустойка та інші платежі за прострочення за договором про споживчий кредит, підлягають списанню.

На період дії воєнного стану, а також протягом 30 днів після його завершення, щодо нерухомого майна, що належить громадянам України та перебуває в іпотеці за споживчими кредитами, банк не може звернути стягнення шляхом набуття права власності на предмет іпотеки, його продажу, в тому числі на електронних торгах.

Також не можуть бути виселені мешканці житлових будинків і приміщень, на які звернено стягнення.

Ці обмеження не застосовуються, якщо кредитний договір укладено після набрання чинності цим законом або якщо до них вносились після цього зміни в частині продовження строків та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.