Прес-центр29 травня 2017, 17:05

Захист прав дитини в області обговорили в облдержадміністрації

Це питання було порушено на брифінгу для представників ЗМІ заступником голови облдержадміністрації Ольгою Лішик.

Вона зазначила, що обласна влада на чолі з головою Луганської обласної державної адміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом максимально впроваджує заходи з захисту дітей.

Так, заплановано будівництво двох будинків сімейного типу у Новопсковському та Біловодському районах. На проектно-кошторисну документацію з обласного бюджету на це вже виділено понад 500 тис. грн.

Згідно статистиці на підконтрольній українській владі території мешкає 109 696 дітей. На первинному обліку дітей-сиріт і тих, кого позбавлено батьківського піклування, у службах зі справ дітей перебуває 1412 хлопчиків та дівчат. З них 1023 дитини виховують в сім’ях опікунів та піклувальників.

«Ми намагаємося, щоб діти, які отримали статус сироти, не знаходилися багато часу в інтернатних установах – шукаємо їм прийомних батьків або усиновителів, – розповіла Ольга Лішик. – Служба у справах дітей працює в цьому напряму дуже вправно. Так, у 2016 році усиновлено 40 діток, 36 з яких – громадянами України. Цього року вже знайшли нових батьків 8 дітей, з них 6 усиновлені громадянами України».

Заступник голови Луганської ОДА звернула увагу, що в області функціонує 14 дитячих будинків сімейного типу, де виховуються 92 дитини, також є 86 прийомних сімей, де загалом знаходяться 159 дітей. В 2016 році сформовано один такий дитбудинок та до дев’яти прийомних сімей влаштовано 27 дітей. У поточному році – 2 дитбудинки, дві сім’ї, у яких знаходяться 14 дітей.

На жаль, впродовж 2016-2017 рр. посиротіли 226 дітей. Але з них вже влаштовано до сімейних форм виховання 157, у державні установи – 44 дитини.

Стосовно святкування Міжнародного дня захисту дітей вона відзначила, що 1 червня у всіх містах та районах Луганщини проходитимуть розважальні заходи.

Свято обласного рівня відбудеться об 11:00 у музичному училищі ім. С. Прокоф’єва у Сєвєродонецьку, куди запрошені діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, ті, що опинилися у складних життєвих обставинах, а також вихователі, усиновителі, де їм дякуватимуть за величезну роботу, відкрите серце – тобто за те, що вони роблять для наших дітей.

По закінченні урочистих привітань Луганським обласним академічним українським музично-драматичним театром для діток буде презентовано казку «Червоний капелюшок».

Також Свято до Міжнародного дня захисту дітей відбудеться у смт Станиця Луганська, де, зокрема, відбудеться презентація виставки прапорів «Єдність світу – в серці України: у Станиці Луганській».

Керівництво області 1 червня відвідає такі сім’ї та заклади соціального захисту дітей.

Ольга Лішик також повідомила, що дітки з відповідним статусом відправляться влітку на оздоровлення. З червня по серпень вони відвідають різні області України. Так, діти-сироти поїдуть до Львівської області, у планах також подорожі до країн Європи та до США.

Згідно з обласною програмою виділені кошти на оздоровлення дітей з Новоайдарського, Попаснянського та Станично-Луганського районів.

Усього ж 300 дітей з Луганської та Донецької областей відвідають Хорватію.

Зазначимо, що 1 червня буде відкрито триденний обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у Кремінній.

«Слід пам’ятати, що Міжнародний день захисту дітей – це не тільки організація розважальних заходів, алей поширення інформації про проблеми дітей, особливо тих, які знаходяться на лінії зіткнення та мусять жити та навчатися під звуки зброї. Зі свого боку облдержадміністрацією  робиться все, щоб наші діти почували себе безпечно і комфортно», – зауважила Ольга Лішик.