Прес-центр30 липня 2018, 09:07

Змінимо країну разом: учні Луганщини відвідали Західну Україну та Республіку Польща

Але спочатку десятеро луганських школярів завітали до Львова.  Вони були запрошені Асоціацією Єврорегіон «Карпати – України», у рамках програми «Змінимо країну разом»

Діти відвідали у місті Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», Арт-майстерню «Інший світ» тощо.

Наступного дня луганські хлопці та дівчата зустрілися з головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним. Він нагадав про історію співпраці Львівщини і Луганщини та важливість її продовження, а діти, у свою чергу, поділились своїми враженнями від Львова та очікуваннями від майбутньої подорожі.

Потім школярі вирушили до Підляського воєводства Республіки Польща, де зустрілися зі своїми однолітками з Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей України, Польщі і Білорусі, організованого у рамках Літньої академії молоді, організованої Програмою транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020, за сприяння Львівської обласної ради, Єврорегіон «Карпати – України».

Діти ознайомилися з історико-культурними та природними пам’ятками: відвідали Палацовий парк  та Природничий музей у Бяловежі, Святу гору Грабарка (найважливіше православне святилище), у поселенні Мєлник  – крейдяну шахту, Гору Замкову з залишками старовинних замків на березі Бугу, у Дрогочині (першої столиці Підлісся) – Єпархіальний музей, виставку старовинних мотоциклів та байдарок тощо.

Самим зворушливим у пам’яті школярів з Луганщини  залишиться  вечір, організований українською делегацією, під час якого усіма групами дітей було переглянуто презентацію «Ми  українці», відео подорож по Україні.  Разом діти і дорослі заспівали  пісню  « Гей соколи» на українській, польській та білоруській мовах. Наостанок вечора відбувся флешмоб та майстер-клас  із стрічками кольорів прапорів учасників заходу.