Архів новин

19 сентября 2022

Темп надання партнерами допомоги Україні має відповідати темпу нашого руху – звернення Президента Володимира Зеленського

Бажаю здоров’я, шановні українці!

Провів сьогодні нове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача – збираємося щоразу, коли маємо суттєві новини з передової.

Він здолав рак, аби продовжувати битись за Луганщину, – розповідь добровольця з Лисичанська

Символічно, що 49-річний Дмитро Скоморох потрапив на перший армійський призов, який складав присягу на вірність українському народу восени 1991-го .

Після демобілізації він отримував професійні освіти, працював у багатьох сферах та будував власну сім’ю. Під час захоплення влади проросійськими сепаратистами у Лисичанську, Дмитро розповсюджував саморобні листівки серед знайомих про нерозривність Донбасу з Україною. За доносом одного із таких знайомих, під місцем його роботи вже чекали п’ятеро бойовиків з батальйону «прізрак».

Із жовтня запрацює оновлена програма пільгового іпотечного кредитування

Уряд вже з жовтня дасть старт оновленій під потреби воєнного часу програмі пільгового іпотечного кредитування. 

Іпотека під 3 % річних буде надаватися українським військовослужбовцям, правоохоронцям, педагогам, медикам та науковцям. Початковий внесок 20 % і термін іпотеки до 20 років дозволяє всім, хто захищає, лікує та вчить Україну, отримати своє житло.

Уряд вже ухвалив дві постанови, які дозволять запустити програму за оновленими правилами.

Функція подачі заявки на іпотеку з’явиться в Дії. Наразі послуга перебуває в процесі розробки.

 

Прихистити внутрішніх переселенців стане простіше – рішення Уряду

Кабінет Міністрів України підтримав законодавчі зміни, які спрощують надання прихистку внутрішньо переміщеним особам.

Зокрема, розширено перелік закладів, які отримають компенсацію за комунальні послуги, якщо прихистять ВПО.

Відтепер право на компенсацію матимуть не лише державні та комунальні підприємства, а і юридичні особи, ФОПи, релігійні організації й інші. Всі, хто готовий прихистити внутрішніх переселенців.

В Україні дозволили другу бустерну дозу для всіх охочих та оновили схеми вакцинації

Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ №1586, який запроваджує важливі зміни щодо вакцинації проти COVID-19. Про це на брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Як переселенцям з Луганської області отримати гуманітарну допомогу на Одещині

В Одесі по вул. Катерининська, 32, працює Координаційний центр допомоги внутрішньо переміщеним особам з Луганської області.

Там переселенці можуть отримати інформаційну, консультативну та первинну правову допомогу, зареєструватись на отримання гуманітарної допомоги.

Свої питання луганчани можуть поставити з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 14:00 особисто за адресою розміщення Координаційного центру, по телефону або надіслати електронною поштою.

Телефони «гарячої лінії»: 099 013 20 26, 063 425 86 90.

Вісім медалей вибороли спортсмени Луганщини на чемпіонаті України з важкої атлетики

У Хмельницькому завершився чемпіонат України з важкої атлетики серед чоловіків і жінок.

Так, чоловіча збірна Луганської області показала наступні результати:
- В'ячеслав Ктітарев у своїй ваговій категорії 73 кг виборов три бронзи: ривок - 127 кг, поштовх - 149 кг, сума двоборства - 276 кг.
- Марк Лєванзов (в/к 81 кг) здобув золото у поштовху - 172 кг, бронзу за сумою двоборства - 298 кг.
- Богдан Бурячек (в/к 102 кг) став срібним призером у ривку - 168 кг, золотим призером упоштовху - 197 кг, завоював золото у сумі двоборства - 365 кг.

Гривня вдвічі нижча – ціни вдвічі вище. Жителі окупованих територій скаржаться на ціни на продукти харчування

Окупанти штучно знецінили гривню, обмінюючи її по 1,25 рубля за 1 гривню замість номінальних 2,5 до 1. Тобто практично один до одного.

Водночас, фактично пограбувавши населення, ціни на продукти харчування росіяни підняли вдвічі.

А з урахуванням нового «курсу» обміну – люди, в яких залишається гривня, збідніли в чотири рази.

Жителі Луганщини, які потрапили під окупацію росії, у соцмережах повідомляють про суттєве підвищення цін, яке торкнулось усіх груп товарів.

Різниця цін, у порівнянні із підконтрольною Уряду України територією, дуже відчутна.

20 вересня у гумштабі для переселенців у Кропивницькому прийматимуть представники центру зайнятості

У вівторок, 20 вересня, о 14:00 в Координаційному Центрі допомоги ВПО з Луганської області відбудеться зустріч з представниками Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості.

Під час заходу можна буде отримати актуальну інформацію щодо працевлаштування та наявних вакансій в Кіровоградській області, поспілкуватися із фахівцями Центру зайнятості стосовно інших питань.

Центр допомоги ВПО розташований за адресою: м. Кропивницький, вул. Чарльза Дарвіна, 25.

Туди можна дістатися маршрутами громадського транспорту №№ 14, 55, 116-А, 134.

19 вересня виїзд на ТОТ через Запоріжжя не відбудеться

На сьогодні, 19 вересня за рішенням комендатури, що діє на окремо визначених територіях Василівського району Запорізької області, виїзд транспорту на окуповану території скасовано.

Щодо подальшої ситуації – слідкуйте за повідомленнями.

Виплати переселенцям: 327 громад увійшли до оновленого переліку

Наказом Мінреінтеграції затверджено оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Документ набуває чинності після публікації в Офіційному віснику України.

До оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), увійшли 9 областей.

Замість відновлення – фонд орендного житла так званої «лнр», до «народної міліції» не йдуть навіть безробітні, бо знають, що звідти на фронт

На відновлення зруйнованої інфраструктури в захоплених містах окупаційна влада відводила собі різні строки – від тижня до двох місяців, але не спромоглася.

Вже майже жовтень, а населені пункти без світла та газу, подекуди із водою на перших поверхах.