Архів новин

29 сентября 2022

Коли ми витіснимо Росію, нормальне життя повернеться на українську землю – звернення Президента Володимира Зеленського

Українці! Українки!

Ми продовжуємо нашу дипломатичну активність, спрямовану на те, щоб усі партнери України та держави світу розуміли, які нові кроки до ескалації робить цими днями держава-терорист.

Говорив сьогодні з Президентом Польщі Анджеєм Дудою і Премʼєр-міністром Італії Маріо Драґі. Провів зустріч зі спікером Національної асамблеї Франції. Дякую партнерам за чітке засудження російських псевдореферендумів, за засудження спроби анексії нашої території, яка готується Кремлем зараз.

Звернення Президента України до корінних народів Росії: Боріться, щоб не загинути, захищайте свою свободу на вулицях і площах

Народи Кавказу!

Зараз я перебуваю в тій частині Києва, де у 1860-х роках жив герой Дагестану та всього Кавказу імам Шаміль. Як бачите, Україна вміє шанувати ваших героїв. Ми зберігаємо пам'ять про ті місця, які поєднували культури наших народів.

Це – центр нашої столиці. Одного із сотень українських міст, проти яких російська влада спрямовує ракети, бомби та війська. Кавказ знає, що це означає. Кавказ це бачив.

Уряд спрямував громадам, які прихистили переселенців, понад 60,5 мільйонів гривень на компенсацію комунальних витрат

Кабінет Міністрів України виділив з резервного фонду Держбюджету понад 60,5 млн гривень на відшкодування комунальних витрат за травень громадам, які безоплатно прихистили переселенців у комунальних та державних закладах, а також приватних закладах освіти.

Допомога від міжнародних організацій: хто може отримати

Міжнародні організації продовжують надавати допомогу українцям, постраждалим від війни.
Громадяни України, які через війну потрапили в скрутне становище, можуть отримати на кожного члена родини від 2220 до 2500 гривень разових або ж щомісячних виплат строком до трьох місяців.

Грошову допомогу можна отримати як на банківський рахунок, так і готівкою в державних банках чи на Укрпошті.

З більш детальною інформацією про виплати можна ознайомитися в інфографіці.

Благодійний фонд “Сильні” надає допомогу людям, які пережили сексуальне насилля під час війни

Під час повномасштабного вторгнення неможливо зафіксувати кількість випадків сексуального насилля з боку окупантів. Сексуальне насилля під час війни не має строку давності. Незалежно від того, коли людина заявить про злочин - винного можна буде притягнути до відповідальності.

Інструкції для ВПО: про права, допомогу та соціальний захист

За даними Міжнародної організації з міграції, станом на 1 вересня 6,9 млн осіб стали внутрішньо переміщеними.

Які права вони мають і яку допомогу можуть отримати під час війни? Поради зібрані на платформі Дія.Центр: https://center.diia.gov.ua/library/metodicni-materiali-sodo-zabezpecenna...

Вдосконалено умови реалізації програми «єРобота»

Змінено Умови грантової програми «єРобота» в напрямку більшої гнучкості та розширення напрямків використання коштів. Відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України №738 «Деякі питання надання грантів бізнесу» від 21.06.2022 року Уряд вніс на засіданні 27 вересня 2022 року.
Так, змінами розширено напрямки використання грантових коштів в рамках програми “Власна справа”. Тепер переможці програми можуть витрачати отримані кошти також для:

До 3 жовтня можна зареєструватися для участі у національному онлайн-семінарі «Конкурс проєктів Дунайської регіональної програми 2021-2027»

Організований Мінрегіоном захід відбудеться 5 жовтня. Зареєструватися можна до 3 жовтня за посиланням: https://forms.gle/gRQk2m4ZwVBNKmN27

Під час заходу планується:
• донесення інформації про старт 1-го конкурсного відбору в рамках Дунайської регіональної програми 2021-2027;
• презентація основних цілей та пріоритетів Дунайської регіональної програми;
• обговорення критеріїв та умов участі у конкурсі проектів;
• розгляд основних вимог щодо звітування та прийнятності витрат в рамках реалізації проектів.

Росіяни не пускають до Латвії близько 1 000 біженців із окупованих територій

На пункті пропуску Бурачки у псковскій області росіяни вже 4 дні не випускають громадян України, які хочуть виїхати.

Про це люди, які чекають на деокупацію і вимушені бігти від "руського миру", повідомили на чат-бот начальнику Луганської обласної військової адміністрації Сергію Гайдаю.

У черзі зібралось близько 200 машин. Люди, серед яких інваліди й маленькі діти, перебувають у жахливих умовах.

Майже 1000 громадян остерігаються, що після оголошення результатів псевдореферендумів їх взагалі не випустять.

4 жовтня переселенці з Луганщини у Вінниці можуть безкоштовно отримати юридичну допомогу у гуманітарному штабі

4 жовтня з 10:00 до 15:00 в гуманітарному штабі Рубіжанської міської військової адміністрації, за адресою: м. Вінниця, вул. Максимовича, 43-Б, відбудеться зустріч з юристами Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Переселенці зможуть поспілкуватися з практикуючими юристами та отримати консультації з правових питань, що стосуються соціального забезпечення, сімейного, адміністративного, спадкового та пенсійного права, наприклад щодо:

Переселенцям з Попаснянської громади: змінено Google форму для отримання гуманітарної допомоги «Укрпоштою»

Для отримання гуманітарної допомоги через відділення АТ «Укрпошта» у жовтні Google форма для мешканців Попаснянської міської територіальної громади вже доступна для заповнення за посиланням: https://bit.ly/3LLbvrq.

Форма заповнюється на кожну внутрішньо переміщену особу громади окремо.

Телефон для довідок з гуманітарних питань: +38 (050) 645 19 28 з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 14:00.

Рубіжанська центральна міська лікарня вже прийняла понад 3 000 пацієнтів у Дніпрі

Із серпня медики КНП «Рубіжанська центральна міська лікарня» ведуть амбулаторний прийом ВПО Луганської області та мешканців м. Дніпро.

За цей період послугами лікарні скористувалися більше 3 000 пацієнтів.

На амбулаторному прийомі вони отримали кваліфіковану консультацію вузьких спеціалістів, рецепти на ліки, лабораторні обстеження.

Завдяки благодійним організаціям внутрішньо переміщеним особам Рубіжанської громади деякі ліки та витратні матеріали надаються безкоштовно.

52 підприємства Луганщини скористалися державною програмою релокації, ще 20 подали заявки на підтримку, – Сергій Гайдай

«Близько 80 % суб’єктів господарювання евакуювалися з Луганщини та відмовилися мати справу з окупантом. Значна частина – це малий та середній бізнес. Багато хто виїхав самостійно. Промислові підприємства користуються програмою державної підтримки. Наразі ми вже маємо 52 позитивні приклади релокації з Луганщини. Заявки ще 20 представників бізнесу перебувають на розгляді та очікують на призначення компенсації», – повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

29 вересня - День пам'яті жертв Бабиного Яру

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках.
Так, в урочищі проводилися масові розстріли за етнічними ознаками – євреїв та ромів, а також комбатантів різних сторін – підпільників Організації українських націоналістів та військовополонених РСЧА.

Відправлені на підсилення російські танки до Лиману не доїхали, уряд так званої «лнр» планує відновити лише 800 будинків – це менше, ніж в одному Сєвєродонецьку

Що саме будуть робити у цих 800 будинках, не зазначається. Але влада окупантів повідомляє, що у «республіках Донбасу» за координації мінбуду рф ремонтно-відновлювальні роботи планується виконати на понад 500 тисяч кв. м об'єктів житлового будівництва.

Тобто, це 10-15 тисяч квартир на дві області – Донецьку та Луганську. В одному Сєвєродонецьку в декілька разів більше. Не кажучи вже про Маріуполь. Напевно, «годувати всю Україну» без допомоги рф було набагато легше, ніж задовольнити населення області у елементарних побутових потребах за підтримки росії.